Які переваги шипшини для пенсіонерів
Шипшина собача* - це високий (від 1,5 до 2,5 метрів) кущ, що належить до родини розових. Цвітіння відбувається в травні та червні. Ця рослина поширена по всій Україні, зростаючи на схилах, узліссях, вздовж доріг та на пустках, де часто виступає у ролі бур'яну.
Плоди шипшини мають протицинготні, антисклеротичні та протизапальні властивості. Вони активізують ферментні системи, а також окислювально-відновлювальні процеси в організмі. Ці плоди позитивно впливають на обмін вуглеводів, сприяють підвищенню синтезу гормонів і регенерації тканин. Крім того, шипшина стимулює імунну систему, покращує секрецію жовчі та підвищує обсяг сечі.
Плоди шипшини застосовують для запобігання та терапії гіпо- і авітамінозів С та Р, а також під час гострих і хронічних інфекцій, атеросклерозу, нефриту, а також при гострих і хронічних недугах печінки та кишечника.
Добрий терапевтичний результат спостерігається при пневмонії, а також у випадках бронхіальної астми і під час лікування захворювань очей, таких як геморагічний ретиніт, хоріоідит та крововилив у скловидному тілі.
Для медичних потреб використовують плоди шипшини, які збирають у стадії повної стиглості (але не перестиглими) вручну в брезентових рукавицях. Зібрані плоди сушать в сушарці або духовці при температурі 80 -- 100°, розстилаючи тонким шаром. Сухих плодів виходить 50%. Готову сировину зберігають у сухих прохолодних приміщеннях. Строк придатності -- 2 роки.