В Україні спостерігається суттєве зниження цін на цибулю: які фактори цьому сприяли?
Фермери активно намагаються реалізувати овочі, які не відповідають високим стандартам якості.
Цього тижня українським аграріям довелося зменшити роздрібні ціни на цибулю. Це сталося через збільшення пропозиції овочів на ринку та зниження попиту.
Цю інформацію озвучили експерти проєкту EastFruit.
Вони підкреслили, що невеликі фермерські господарства почали активно продавати свою продукцію з неоснащених складів і виявили готовність йти на компроміси, щоб розпродати запаси до настання морозів.
На сьогоднішній день в Україні ріпчасту цибулю відвантажують у діапазоні 8-14 грн/кг ($0,19-0,34/кг), залежно від якості та обсягу пропонованої продукції, що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Виробники зазначають, що попит на цибулю зменшується, тоді як її пропозиція на ринку зростає. Цей ріст пропозиції викликаний бажанням фермерів якомога швидше реалізувати неякісну цибулю. Незважаючи на це, попит залишається на низькому рівні, і більшість з цієї продукції купують для подальшого перепродажу, оскільки вона не підходить для тривалого зберігання.
Поточна середня ціна на цибулю в Україні на 20% нижча за аналогічний період минулого року. Варто зауважити, що закуповувати якісну цибулю складно, тому що багато виробників заклали продукцію на зберігання і будуть її продавати пізніше.
Нагадуємо, що в Україні спостерігається подорожчання тепличних огірків, обумовлене кількома факторами.