Аромат алкогольного перегару: причини виникнення та методи його позбавлення - Здоровʼя 24
Запах перегару може викликати незручності незалежно від того, скільки алкогольних напоїв ви випили - хай то келих вина чи літр портвейну. Вранці після вечірки люди намагаються позбутися цього аромату: хтось надає перевагу міцній каві, інші жують петрушку. На жаль, жоден з цих методів не є ефективним.
Процес засвоєння алкоголю починається всього через 10 хвилин після його потрапляння в організм: приблизно 80% всмоктується в тонкому кишківнику, решта 20% - у шлунку., пише Alcohol Rehab Help. Продукти розпаду алкоголю потрапляють у кров і потім розподіляються по всьому організму.
Також варто розглянути питання, коли можна вживати алкоголь після прийому таблеток: існують два медикаменти, які категорично не рекомендується поєднувати з алкоголем.
У нирках і легенях відбувається процес очищення крові, де вона насичується киснем, а також виводить вуглекислий газ та продукти розпаду алкоголю. У печінці алкоголь розкладається на різні складові. Спочатку етанол перетворюється на альдегід, який є основною причиною неприємного запаху з рота. З часом альдегід трансформується в оцтову кислоту, що зменшує інтенсивність аромату, проте він все ще може бути помітним.
Виведення продуктів розпаду з організму відбувається через сечу, кал, піт і дихання, що й викликає запах з рота. Таким чином, перегар фактично походить з легенів, і позбутися його за допомогою жувальної гумки або кави неможливо.
Хоча аромат виходить з легенів, мікрофлора ротової порожнини також має своє значення. Алкоголь викликає сухість слизової оболонки, що сприяє інтенсивнішому розмноженню бактерій і посилює неприємний запах.
Ступінь вираженості та тривалість похмілля залежать від:
Навіть у випадку, коли запах не відчувається, рівень алкоголю в крові можна виміряти за допомогою спеціальних пристроїв. Це свідчить про те, що відсутність аромату не завжди є показником того, що спирт повністю виведений з організму.
В Інтернеті представлено безліч народних засобів для боротьби з перегаром: жування гумки, гілочки петрушки чи м'яти, чищення зубів. Як вже згадувалося, ці методи лише тимчасово усувають запах з рота, не впливаючи на причину і не прискорюючи розпад алкоголю в організмі. Спеціальні жувальні таблетки також не допоможуть, адже їх ароматизатори та кофеїн лише маскують запах.
Запах алкоголю зникне, коли організм остаточно виведе спирт із крові. Алкоголь може залишатися в крові до 6 годин, а в дихальних, слинових чи сечових екстрактах — від 12 годин до доби. Сучасні методи тестування здатні виявити наявність алкоголю в сечі протягом 72 годин.
Прискорити процес виведення алкоголю можна, наприклад, через фізичну активність, після якої варто прийняти душ і змінити одяг. Вживання більшої кількості води також сприяє швидшому виведенню спирту з сечею.